Traject

Een tuinontwerp is een plattegrond op schaal waarbij al uw reële wensen een plek krijgen op zo’n manier dat functionaliteit en schoonheid optimaal tot hun recht komen. De vorm (rond, glooiend of recht) verbindt terrassen, bouwwerken, vijver, gras, paden, bloemenborders, struikengroepen, bomen en dakbegroeiing tot een kloppend en aangenaam geheel. Ook de omgeving is heel belangrijk; in een stadstuin wil je graag verhullen (bijv. gebouwen), bij een landschapstuin betrek je het omliggende landschap. Uw inbreng echter is doorslaggevend en daarom is het mijn taak u de juiste vragen te stellen.

Een beplantingsplan volgt op het ontwerp en specificeert precies wélke planten daarvoor gebruikt gaan worden. Ik ben er een groot voorstander van om aanwezige, gezonde planten te hergebruiken of om mooie, al aanwezige bomen heen te ontwerpen. De sterkere soorten hebben voorrang. Liever een gezonde plant dan een kwakkelende, zeldzame soort.

De ene keer willen klanten alleen een tuinontwerp en gaan ze zelf met de plantinvulling aan de slag, ook wel is de tuin goed ingedeeld maar wil men hulp met de beplanting. Vaak zijn beide onderdelen noodzakelijk. Aan u de keus wat het beste aansluit bij uw wensen.

In de subpagina’s beschrijf ik van zowel het tuinontwerp als het beplantingsplan de “Samen ontwerpen” variant en de “klassieke” variant.