Michiel


Ik vind het belangrijk plezier in mijn werk te hebben, en met dit beroep lukt me dat goed!

In 1997 heb ik Pulsatilla Tuinen opgericht; sindsdien heb ik veel kanten van het ontwerp- en hoveniers vak beoefend. Elk jaar kies ik weer een nieuwe vaardigheid of activiteit om mij eigen te maken in de winter, wat de rustigere periode in tuinenland is. Voorbeelden zijn het volgen van de cursussen ‘Wilde bijen en maaibeheer’, ‘Boomklimtechnieken’ en ‘Vijveraanleg’, mijzelf bekwamen in creatief houtbewerken, een nieuwe website opzetten en fotograferen. Verder heb ik jarenlang voor kleine groepen de cursussen ‘Ontwerp je eigen tuin’ en ‘Snoeien’ verzorgd, waar ik nu wegens drukte tijdelijk mee ben gestopt. Recent heb ik een snel-maquette bedacht, waarmee ik klanten hoop te helpen die moeilijk het tuinontwerp kunnen visualiseren. De laatste jaren maak ik steeds vaker tuinontwerpen samen met de klant; dan kan zo’n maquette ondersteuning bieden. In de nabije toekomst wil ik mij verder gaan verdiepen in permacultuur-systemen, wat ik een interessante vorm van tuinbouw vind. Kortom, mijn vak vergt veelzijdigheid van mij in kennis en vaardigheden en dat vind ik een grote plus.

Nadat ik in 1991 de Tropische Landbouwschool te Deventer heb afgerond, heb ik in Zambia gewerkt in de plattelandsontwikkeling en de agrarische sector. Daarna ben ik op zoek gegaan naar werk in Nederland. Dat viel niet mee in die periode en na rijp beraad besloot ik een andere passie te volgen: tuinen en natuur. De opleiding tot Vakbekwaam Hovenier in Vught rondde ik af in 1996, waarnaast ik bij verschillende hoveniersbedrijven heb gewerkt. In 1997 ben ik verhuisd naar Groningen en mijn eigen bedrijf gestart: Pulsatilla Tuinen.

Nu, jaren later, heb ik nog steeds een eenmanszaak. Die zelfstandigheid wil ik graag behouden, wel werk ik veel samen met collega-hoveniers. Ik richt mij op ontwerp en aanleg, omdat ik dat nu het meest interessant vind om te doen.

Daarnaast gaat mijn interesse uit naar (moderne) kunst en vormgeving, architectuur, film, muziek, reizen, tegenstelling tussen rijke en arme landen, samenhang milieu en economie en het opvoeden van mijn kinderen. Dat de factor ‘tijd’ soms roet in het eten gooit bij dit alles, zal ook voor anderen vast herkenbaar zijn.

michiel-met-emmer